× Inleiding Omschrijving bedrijf Begeleider Omschrijving werkzaamheden

Inleiding

In dit verslag ga je lezen over hoe mijn stageperiode bij Quince is gelopen, wat mijn werkzaamheden zijn geweest en wat ik heb geleerd.

Omschrijving bedrijf

Bij Quince, het creatief Digitaal Retail Bureau, doet iedereen even veel zijn best om alles draaiende te houden. (Quince, 2018) Als in een klein fabriekje vliegt iedereen fysiek of achter zijn computer van hot naar haar. Daarnaast zit iedereen in zijn eigen bubbel maar staat open voor een gesprekje, of dat nu in het Engels of in het Nederlands gaat. Iedereen schakelt gemakkelijk over als of het nooit anders is geweest. Soms gaat het over werk en soms over de keuken die net bij iemand thuis verbouwd is.

Het bedrijf bestaat sinds 1996 en richt zich op Retail campagnes. Quince heeft zich door ontwikkeld tot een activatie, content en technologisch bureau. Daarnaast hebben zij ook twee vestigingen, in Amsterdam en in Budapest. Ik werk zelf op de vestiging in Amsterdam. In totaal werk ik samen met 80 collega’s uit verschillende landen. Hierdoor wordt er Nederlands en Engels gesproken. (Quince, 2018)

De werknemers van Quince heeft net als op een middelbare school verschillende clubjes, waarbij ieder zijn eigen taak heeft. Namelijk het bedrijf draaiende houden. De taken worden gelukkig niet zo letterlijk genomen daarom staat iedereen voor elkaar klaar om te helpen.


Begeleider

Léa Mariani

"Rouge sur blanc, tout fout le camps"

 • Leeftijd: ?
 • Werk: Quince
 • Afdeling: Interactive
 • Locatie: Amsterdam
 • Karakter: Flexibel en direct

Persoonlijkheid

Creatief
Nieuwsgierig
Lief
Gevoelmens
Grappig
Houd van wijn

Introvert

Extrovert

Denken

Voelen

Rationeel

Emotioneel

Oordelen

Waarnemen

Doelen

 • Een eigen privé eiland
 • Een constant creatief team
 • Meer werken aan apps en websites die groter, complexer en beter zijn
 • Meer rode wijn

Frustraties

 • De taalbarrière
 • Te veel mannelijke bedrijven
 • Haat het wanneer de M&M’s op zijn

Bio

De Franse Léa Mariani is mijn stagebegeleidster. Ze komt uit een creatieve familie in Parijs. Ze is een spontane vrolijke vrouw die weet wat ze wilt. Namelijk de wereld mooier en functioneler maken. Ze heeft een voorliefde voor M&M’s, deze staan daarom ook altijd te stralen in een potje op haar bureau. Hierdoor komen er vaak collega’s M&M’s pikken bij Léa als ze er niet is. Ze is altijd druk en maakt tijd voor je wanneer dat nodig is.

Léa kwam er pas laat achter wat ze echt wilde doen. Ze was altijd aan het tekenen in schriftjes en wist niet dat vormgeven ook een beroep was. Ondertussen beoefent ze dit vak al 11 jaar. Ze heeft in verschillende landen al gewerkt. Amsterdam is een grote stad in dit vak en dit trok haar. Tevens wilde ze graag in een land werken wat wel dicht bij Frankrijk is.


Omscrijving werkzaamheden

Tijdens mijn stageperiode heb ik aan verschillende dingen gewerkt. Om mij te kunnen verbeteren als professional heb ik zowel echte als oefenopdrachten gemaakt. De werkzaamheden waren wisselend tussen designopdrachten en UI/UX gerichte opdrachten. Ook waren vrijwel alle opdrachten zo ingericht dat ik genoeg zou leren. De meeste opdrachten die ik heb gedaan waren voor echte klanten.

Customer Journey

 • Naam: Dieuwertje Blom
 • Opleiding: Communication and multimediadesign
 • Leerjaar: 2
 • Stage: Quince
 • Soort stage: UX/Vormgeef stage

 • Locatie: Amsterdam
 • Houd van: Tekenen, fotografie, yoga, dichten (@woordenreiziger), reizen, muziek en andere creatieve dingen

Beschouwing op uitkomst stage bezoek

Deze stageperiode is zeer leerzaam geweest, niet alleen beroepsgericht maar ook kantoorleven gericht. Door mijn eerdere stage-ervaring, die erg negatief was, heb ik mij heel erg over dingen heen moeten zetten tijdens deze stageperiode. Maar nu weet ik dat het kantoorleven ook erg leuk kan zijn. Als beginnend professional ben ik ontzettend gegroeid. Doordat Jos langs kwam merkte ik pas echt hoeveel ik was gegroeid als persoon. Ik vond dit een zeer positief en leerzaam gesprek. Ik kreeg het inzicht dat ik eigenlijk veel te streng voor mijzelf ben en dat dit totaal niet nodig is. Ik wist dat ik zo ben maar ik wist niet dat het zo heftig was. Het gesprek gaf mij echt een positieve boost. De feedback was ook dat ik meer zelfvertrouwen mag hebben in mijn eigen kunnen. Dit is nog wel een puntje waar ik aan ga werken, zelf denk ik dat dit een kwestie is van tijd en ervaring. Ik vond het ook fijn om te horen dat ik veel opener was dan dat ik ooit was geweest. De hele boodschap “je mag er zijn” stond wat mij betreft centraal binnen het gesprek en dat heeft mij veel gebracht.


Reflectie of bereikte leerdoelen

Pas toen ik dit verslag ging maken merkte ik hoeveel ik eigenlijk geleerd heb. Allereerst dacht ik dat ik geen van mijn leerdoelen had gehaald. Dit kwam omdat alles zo snel ging en alles heel natuurlijk op mijn pad kwam. Toen ik alle competenties die ik mijzelf had opgelegd erbij pakte om dit verslag te maken merkte ik hoeveel ik al geleerd heb. En eigenlijk dat ik ontzettend gegroeid ben binnen dit vak. Zelf denk ik nog wel dat ik in sommige dingen kan groeien. Bijvoorbeeld bij het begrijpen en kaderen en conceptualiseren. Ik denk dat deze punten altijd wel verbeterd kunnen worden aangezien dit dingen zijn die iedereen lastig vindt. Dit komt omdat mensen heel erg gewoontediertjes zijn en niet erg soepel reageren op veranderingen en op nieuwe dingen. Verder heb ik iedere competentie wel gehaald en merk ik dat dit mij erg heeft geholpen om deze specifieke competenties voor mijzelf op te stellen. Dit komt omdat ik merk dat ik hierdoor een betere beginnend professional ben geworden en veel zelfverzekerder in het vak sta.

Brief van Léa

Dear Dieuwertje Blom,

I’m very glad I worked with you the last ten weeks. I hope you learned a lot and that you managed to fulfill your personal and professional objectives with us at Quince.

I saw you evolve amazingly in only ten weeks. You are autonomous, take real initiatives, can work on many kind of projects like UX, UI, infographics and illustrations, you even built an application yourself! Your research for an internal project with the Alexa device are very helpful for us. You applied every advice we gave you on the projects you worked on, you integrated in the team very well and you fit greatly in the company both professionally and personally. You were also able to inspire us thanks to your dedication and curiosity. You have a very good spirit and professional ethic.

Dieuwertje, I believe you considerably improved your way to explain your work and directions and to convince the people you present to. you handle the critics well and you know where to find answers to design or technical questions. My only advice would be to work on your self-confidence! Be proud of yourself! You rock! So believe in what you do!

Sincerely,

Léa Mariani

Eindconclusies

Gekozen vak:

Behavioural Design (met de vakken Psychology, Design Ethics, Designing with Purpose, Design Argumentation, Visualisation & Interaction en Detailled Design).

Gekozen minor:

Op dit moment twijfel ik erg tussen de minoren Psychologie en Visual Interface Design.

Allebei lijken ze mij erg interessant en leerzaam om te doen. Psychologie trekt mij heel erg omdat ik het interessant vind hoe de mens reageert op de digitale wereld. Visual Interface Design trekt mij weer heel erg omdat ik heel graag Visueel bezig ben. Ik merkte bij mij stage dat ik een beetje uit de trends ben en ik denk als ik deze minor doe dat ik dat weer helemaal bij ben met alle trends maar ook met de nieuwe technieken.

Conclussie

Tijdens deze stageperiode heb ik gewerkt aan visual en UX gerelateerde opdrachten. Dit vind ik erg passen bij het vak Behavioural Design. Dit komt omdat hier het visual en de UX elkaar ontmoeten.

Ik heb mijn ontwerpen moeten onderbouwen en dit ga ik ook doen binnen de vakken van Behavioural Design. Ook heb ik doelgroep onderzoek gedaan dit sluit hier ook weer op aan. Verder zou ik mij graag nog verder willen ontwikkelen op het gedrag van mensen op de digitale wereld. Daarom heb ik gekozen voor Behavioural Design. Doordat ik dit heb gekozen kan ik nu nog niet een concreet besluit nemen over wat voor minor ik wil gaan doen. Dit past allebei ontzettend bij mij en ik wil mij in beide aspecten graag nog verder ontwikkelen. Want tijdens mijn stage heb ik weinig tot niks mee gekregen van het psychologische aspect van de digitale wereld. Ik denk dat dit wel erg interessant maar ook handig is om te beheersen. Maar aan de andere kant weet ik dat ik het vak psychologie in het derde jaar krijg, dus ik weet niet of dit voldoende is voor mij. Of dat ik daarna toch meer wil weten.

Ik heb mijn ontwerpen moeten onderbouwen en dit ga ik ook doen binnen de vakken van Behavioural Design. Ook heb ik doelgroep onderzoek gedaan dit sluit hier ook weer op aan. Verder zou ik mij graag nog verder willen ontwikkelen op het gedrag van mensen op de digitale wereld. Daarom heb ik gekozen voor Behavioural Design. Doordat ik dit heb gekozen kan ik nu nog niet een concreet besluit nemen over wat voor minor ik wil gaan doen. Dit past allebei ontzettend bij mij en ik wil mij in beide aspecten graag nog verder ontwikkelen. Want tijdens mijn stage heb ik weinig tot niks mee gekregen van het psychologische aspect van de digitale wereld. Ik denk dat dit wel erg interessant maar ook handig is om te beheersen. Maar aan de andere kant weet ik dat ik het vak psychologie in het derde jaar krijg, dus ik weet niet of dit voldoende is voor mij. Of dat ik daarna toch meer wil weten.


Stageopdrachten

Opdracht 1

Werkbespreking

De punten die werden besproken:

 • Herhaling van voorgaande meetings
 • De opdrachten die Quince erg hebben geholpen
 • Welke verbeterpunten er nog zijn
 • Wat er nog aan zit te komen
 • Welke opdrachten nu gaande zijn huishoudelijke mededelingen

De werkbespreking was tijdens de lunch en het gehele kantoor was netjes aanwezig. De bespreking begon met dat Quince sinds kort weer goed gaat. Het bedrijf is een tijd geleden failliet geweest en zat tegen een tweede faillissement. Maar nu zijn ze aan het opkrabbelen. Dit met dank aan een investeerder. Vervolgens ging het over hoe we Quince meer naamsbekendheid kunnen geven. “Quince is het best bewaarde geheim van Nederland” werd er gezegd. De opdrachten die ze hebben zijn wel van grote bedrijven maar door bepaalde complicaties hadden zij even minder vertrouwen in Quince. Dit is volledig hersteld. Het Quick Drive project kwam als eerste ter sprake. Het ging erover hoe er dit product gepromoot is. Op het presentatiescherm zag je de foto’s waar ik model had gestaan, dit vond ik erg leuk om te zien. Daarna kwam de Moederdag app aan de beurt. Dit project was een goed voorbeeld dat de opdrachten naar de pers moeten gestuurd worden als ze een sponsor erbij hebben. Omdat er dan pas over geschreven wordt. Dit was niet het geval bij deze opdracht en dat daarom het bedrijf minder bekend is. Vervolgens gaven mijn stage begeleidster, Léa samen met Gianluca een presentatie over de Ziggo go welkom pakketten waar ik ook aan mee heb gewerkt. Ze vertelde wat we tijdens de brainstormsessie hebben gedaan en waar we tot zijn gekomen. Ze liet daarbij foto’s en een paar voorbeelden zien. Daarnaast vertelde ze dat maandag 4 Juni 2018 een presentatie is voor Ziggo. Voor dit project zochten ze nog een projectleider. Ook werd er wat verteld over de situatie van een collega die ernstig ziek is en wanneer hij weer op kantoor komt. Daarnaast was er een hele positieve sfeer en merkte je dat mensen geïnteresseerd waren. Ik vond deze meeting een beetje lijken op een hoorcollege in combinatie van een familie bespreking. Iedereen wilde wel luisteren maar ook graag weg en weer aan het werk.


Opdracht 2

Collage van rolmodel

Ik zie in het werk van Léa is dat veel van haar werk een spelelement bevat. Ze heeft bijvoorbeeld een applicatie gemaakt om mobiletelefoons te winnen en daarvoor moet je iets “weg krassen” om te zien of je prijs hebt. Zelf vind ik het tof als applicaties een spel element heeft. Ik zou graag creatiever in dat soort ideeën willen zijn. Ook zie je in haar werk dat over ieder klein onderdeel is na gedacht en dat er een goede reden achter zit waarom iets gemaakt is. Dit is iets wat ik heel mooi vind aan haar werk en dit is ook een van de dingen die ik graag zou willen door ontwikkelen.


Opdracht 3

De kwaliteitscriteria van Quince
 1. Respecteer de huisstijl en identiteit van het bedrijf waar je voor werkt
 2. Opleveren doen we snel
 3. We zijn de brug tussen het bedrijf en het publiek
 4. We zijn erom te adviseren
 5. We zijn de assistent
 6. We gebruiken bij presentatiematerialen van Quince en bij Samsung haar materalen
 7. Foutloze teksten zijn een pré
 8. Het werk wordt netjes opgeleverd
 9. Je moet kunnen uitleggen waarom je iets hebt gemaakt.